Page 6
P. 6
დღეისთვის მსოფლიოში ვა-
ზის 4000-მდე ჯიშია ცნობილი. სა-
ქართ ველოში კი ვაზის 450-მდე ადგი-
ლობრივი ჯიშია აღწერილი [39, 57].
საინტერესოა საქართველოს-
თვის (კავკასიისთვის) უმთავ რე სი სა-
კვების – ხორბლეულის – ისტორიაც.
სა ქართველოს ტერიტორიაზე ჩატარე-
ბული გათხრების დროს ხორბალი
პირველად კოლხეთის ტერიტორიაზე
იქნა აღმოჩენილი, ხოლო შემდეგ
ვაზის დეკორი შულავერში მიაკვლიეს ჩვ. წ. აღ-
სვეტიცხოვლის მდე V-IV ათასწლეულის ნიმუშებს.
საკათედრო ტაძარზე
პირველ ისტორიულ ცნობებს V-XII
საუკუნის ლიტერატურულ ძეგლებსა
და საბუთებშ ი, ქართველი ისტორიკოსებისა და შემდეგ კი,
სხვადასხვა დროს საქართველოში ჩამოსული უცხოელი
მოგზაურების ჩანაწე რებ ში ვკითხულობთ.
ქართველი და უცხოელი მკვლევარების მიერ სა-
ქართველოში ხორბლის 14 ბუნებრივი სახეობა არის აღწერილი
და რეგისტრირებული. საქართველო ველური ხორბლის
წარმოშობის არეალში მდებარეობს, რომელიც ამ ტერიტორიაზე
ჯერ კიდევ ნეოლითისა და ენეოლითის ხანაში უნდა ყოფილ-
იყო გავრცელებული. აღსანიშნავია ხორბლის ისეთი სახეობე ბი,
რომლებიც ევოლუციურად ახლოს დგანან ველურ სახეობებთან,
დღემდე მხოლოდ საქართველოშია შემონახული, მხოლოდ
აქ გვხვდება ხორბლის გვარის ევოლუციის დამადასტურებე-
ლი უნიკალური ტიპები. საქართველოში რეგისტრირებული
და აღწერილია 150-ზე მეტი სახესხვაობა და ჯიშთა დიდი
6